Smartengeld na een auto- of fietsongeluk?

Heeft u een aanrijding gehad met een auto, fiets of aanhanger? Een vraag bij veel mensen gaat over de hoogte van het smartengeld na een auto- of fietsongeluk. Vaak kunt u na een auto ongeluk aanspraken maken op een vergoeding die de immateriële kosten dekken. Dit geld is er voor pijn en psychische ongemakken.

Smartengeld ontvangt u dus zoals hierboven al beschreven staat voor pijn en/of psychische schade. Deze schade komt door het auto ongeluk waar u bij betrokken bent geweest. U kunt dit geld in Nederland alleen eisen als u een letselschade slachtoffer bent. Echter moet je als slachtoffer wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Er moet bijvoorbeeld een tegenpartij aansprakelijk zijn gesteld. Deze tegenpartij heeft een fout gemaakt op straat waardoor u schade hebt geleden. Dit bewijs moet erkend worden en daarnaast is het van belang dat de schade die u heeft het gevolg is van een fietsongeluk of auto ongeluk. Wanneer de tegenpartij aansprakelijk is gesteld en deze wordt erkend, dan kunt u rekenen op een schadevergoeding met smartengeld. Dit geld is er om de schade te compenseren.

Het kan ook voorkomen dat uw naasten of nabestaanden recht hebben op een vergoeding naar aanleiding van het ongeval. In deze groep zitten ook partners of achterblijvers. Deze personen worden ook hard getroffen door een fataal fietsongeluk. Deze schade wordt ook wel shockschade genoemd.

Het geld voor de schade wordt betaald door de verzekering van de tegenpartij.

Wanneer de tegenpartij de schade heeft aangebracht met een motorvoertuig dan is deze partij verplicht om een WA-verzekering te hebben en dus verplicht om aangebrachte schade bij u als slachtoffer te vergoeden. Wanneer een persoon onverzekerd rondrijdt dan kan de schade verhaald worden op het waarborgfonds. Wanneer de tegenpartij een voetganger of fietser betreft moet deze persoon persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de aangebrachte schade.

De hoogte van de schade kan behoorlijk uiteenlopen. Het is dan ook niet makkelijk om vooraf te zeggen wat de hoogte van het smartengeld zou kunnen zijn. Smartengeld is schade die niet direct zichtbaar is en het kan zijn dat in de toekomst nog meer problemen kunnen optreden. Het is lastig om de hoogte van het smartengeld na een auto ongeluk vast te leggen. Om het smartengeld te kunnen bepalen is juridische kennis nodig. Daarnaast is het ook nodig om een medisch dossier op te laten maken. Dit dossier kan u helpen in uw letselschadezaak.

De hoogte van het smartengeld wordt bepaald door de ernst van de situatie en het letsel.Daarnaast wordt gekeken naar het slachtoffer, hoeveel pijn heeft het slachtoffer gehad, en hoeveel pijn kan er wellicht nog komen. Ook wordt gekeken hoe lang het slachtoffer nodig heeft om te herstellen en weer te kunnen functioneren. Blijvende schade wordt meegenomen in het smartengeld, en de leeftijd van het slachtoffer. Tevens kan schade aan uw aanhanger, auto of fiets worden gerepareerd en de kosten kunnen worden verhaald bij de aanrichter.

Het kan lang duren voor u dit smartengeld ontvangt.

Vaak wordt dit pas berekend na het afronden van het medisch dossier. Ondertussen kan gekeken worden of het letsel is genezen, of dat er blijvend letsel aanwezig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *