Oostindisch doof of echt doof?

We maken vaak grappen over iemand die Oost-Indisch doof is. Daarmee bedoelen we dat iemand selectief doof is wanneer het hem uitkomt, maar het kan natuurlijk zo zijn dat iemand het niet expres doet, maar daadwerkelijk last heeft van zijn gehoor. In deze tekst gaan we kijken welke stappen iemand kan ondernemen wanneer hij daadwerkelijk last heeft van het gehoor.

Gehoor

Problemen aan het gehoor zal je snel door hebben. We maken dagelijks constant gebruik van ons gehoor om geluiden op te vangen en deze om te zetten in signalen. Wanneer hier problemen aan zijn, zal je dat dus direct merken. Problemen aan het gehoor kunnen vervelende gevolgen hebben. In sociale situaties, maar ook in werk gerelateerde situaties. Gelukkig is er vaak nog genoeg wat gedaan kan worden aan gehoorschade.

Audicien

Bij een audicien kun je namelijk laten vaststellen wat het probleem precies is. Ben je echt doof of toch inderdaad Oost-Indisch doof? Een audicien zal namelijk een hoortest uitvoeren. Deze test is er om aan te wijzen of er problemen zijn in het gehoor en waar deze problemen zich precies bevinden. Hiervoor zal hij een geluidentest doen en wat vragen stellen. Naar aanleiding van de resultaten van deze test, wordt er gekeken of er een mogelijkheid is voor bijvoorbeeld een gehoorapparaat. Een hoortest online uitvoeren is ook mogelijk!

Gehoorapparaat

Een gehoorapparaat is een klein apparaatje dat wordt geplaatst in de omgeving van het hoor. Het apparaat kan het probleem oplossen op verschillende manieren. Daardoor zal de drager van het apparaat weer beter of zelfs uitstekend kunnen horen. Het apparaat lost het probleem niet altijd op, maar kan bijvoorbeeld een omweg vinden waardoor de drager van het apparaat wel weer kan horen. Gehoorapparaten zijn vaak prijzig, maar in de meeste gevallen worden de apparaten, voor een gedeelte, vergoed door de zorgverzekeraar. Hierdoor is het mogelijk voor iedereen om een gehoorapparaat te kunnen aanschaffen. Hoeveel precies vergoed wordt, verschilt natuurlijk.